Jak zaparzyć herbatę?

parzenie herbaty

Jak zaparzyć herbatę?

Zasługujesz na idealną filiżankę herbaty. Wybór ulubionej mieszanki to doskonały początek. Dobrze przygotowana filiżanka gorącej herbaty może ogrzać serce i duszę każdego miłośnika herbaty. Jednak może być nieprzyjemnie gorzka lub bez smaku, gdy zostanie niewłaściwie zaparzona. Na szczęście przygotowanie smacznej herbaty jest znacznie prostsze, kiedy wiesz, jak prawidłowo to zrobić.

parzenie herbaty

Temperatura parzenia

Aby uzyskać najlepszy smak herbaty, użyj wody, która nie była wcześniej gotowana. Podgrzej wodę zgodnie z rodzajem herbaty. Ponieważ zbyt gorąca woda może uszkodzić delikatną herbatę, ważne jest, aby podgrzewać wodę w zależności od rodzaju herbaty, którą chcesz wypić. Możesz użyć termometru, aby wiedzieć, kiedy wyłączyć ogrzewanie. 

  • Białe herbaty: 74°C 
  • Herbaty zielone: od 77 do 85°C
  • Czarne herbaty: 96°C

 

1. Ogrzej filiżankę

Wlej trochę gorącej wody do filiżanki lub kubka, w którym zamierzasz parzyć herbatę. Jeśli wlejesz gorącą wodę do zimnej filiżanki, temperatura wody drastycznie spadnie, a twoja herbata nie będzie się prawidłowo parzyła. Aby podgrzać naczynie, napełnij filiżankę około ¼ części gorącą wodą. Pozostaw na około 30 sekund, a następnie wylej.

2. Wsyp herbatę do filiżanki

Umieść liście herbaty lub torebki w filiżance. Jeśli używasz herbaty w torebkach, zaplanuj użycie 1 torebki na każdą filiżankę herbaty, którą chcesz zaparzyć w czajniczku lub włóż jedną torebkę do każdej filiżanki. Używając liściastej herbaty wsyp jedną łyżeczkę (2 g) na każdą filiżankę. Jeśli lubisz mocniejszą herbatę, możesz użyć więcej liści.

3. Zalej herbatę gorącą wodą

Ostrożnie wlej wodę do czajniczka lub filiżanki. Jeśli używasz filiżanki, napełnij ją do ¾ objętości, pozostawiając miejsce na ewentualne dodanie mleka.

Czas parzenia

Zaparz herbatę zgodnie z rodzajem herbaty. Zalecane czasy parzenia różnego rodzaju herbaty:

Zielona herbata: 1 do 3 minut

Biała herbata 2 do 5 minut

Herbata oolong 2 do 3 minut

Herbata czerwona 3 do 4 minut

Herbata czarna 4 minuty

Herbata ziołowa 3 do 6 minut

4. Odcedź liście herbaty

lub wyjmij torebkę herbaty. Zbyt długie parzenie herbaty zmienia jej smak oraz właściwości. 

Ten post zamieszczono w kategorii Herbata.