Jak zaparzyć herbatę?
Zasługujesz na idealną filiżankę herbaty. Wybór ulubionej mieszanki to doskonały początek. Dobrze przygotowana filiżanka gorącej herbaty może ogrzać serce i duszę każdego miłośnika herbaty. Jednak może być nieprzyjemnie gorzka lub bez smaku, gdy zostanie niewłaściwie zaparzona. Na szczęście przygotowanie smacznej herbaty jest znacznie prostsze, kiedy wiesz, jak prawidłowo to zrobić.
Temperatura parzenia
Aby uzyskać najlepszy smak herbaty, użyj wody, która nie była wcześniej gotowana. Podgrzej wodę zgodnie z rodzajem herbaty. Ponieważ zbyt gorąca woda może uszkodzić delikatną herbatę, ważne jest, aby podgrzewać wodę w zależności od rodzaju herbaty, którą chcesz wypić. Możesz użyć termometru, aby wiedzieć, kiedy wyłączyć ogrzewanie.
- Białe herbaty: 74°C
- Herbaty zielone: od 77 do 85°C
- Czarne herbaty: 96°C
1. Ogrzej filiżankę
Wlej trochę gorącej wody do filiżanki lub kubka, w którym zamierzasz parzyć herbatę. Jeśli wlejesz gorącą wodę do zimnej filiżanki, temperatura wody drastycznie spadnie, a twoja herbata nie będzie się prawidłowo parzyła. Aby podgrzać naczynie, napełnij filiżankę około ¼ części gorącą wodą. Pozostaw na około 30 sekund, a następnie wylej.
2. Wsyp herbatę do filiżanki
Umieść liście herbaty lub torebki w filiżance. Jeśli używasz herbaty w torebkach, zaplanuj użycie 1 torebki na każdą filiżankę herbaty, którą chcesz zaparzyć w czajniczku lub włóż jedną torebkę do każdej filiżanki. Używając liściastej herbaty wsyp jedną łyżeczkę (2 g) na każdą filiżankę. Jeśli lubisz mocniejszą herbatę, możesz użyć więcej liści.
3. Zalej herbatę gorącą wodą
Ostrożnie wlej wodę do czajniczka lub filiżanki. Jeśli używasz filiżanki, napełnij ją do ¾ objętości, pozostawiając miejsce na ewentualne dodanie mleka.
Czas parzenia
Zaparz herbatę zgodnie z rodzajem herbaty. Zalecane czasy parzenia różnego rodzaju herbaty:
Zielona herbata: 1 do 3 minut
Biała herbata 2 do 5 minut
Herbata oolong 2 do 3 minut
Herbata czerwona 3 do 4 minut
Herbata czarna 4 minuty
Herbata ziołowa 3 do 6 minut
4. Odcedź liście herbaty
lub wyjmij torebkę herbaty. Zbyt długie parzenie herbaty zmienia jej smak oraz właściwości.